Kalastus Pohjois-Norjassa
Kalastaminen Pohjois-Norjassa on aina elämys. Tapahtuu kalastaminen sitten merellä, tunturijärvellä tai joella, on se aina hyvin erilaista, kuin mihin Suomessa on tottunut. Pohjois-Norjaa ei turhaan kutsuta kalastajan paratiisiksi!
Kalastaminen merellä ei vaadi mitään lupia, mutta ilman laillista kalastusopasta et saa tuoda Suomeen mereltä kalastettuja saaliskalojasi! Huomioi myös, että jokisuistot ovat luvanvaraisia alueita merellä. Myös Lavangen vuonon pohjukassa on jokisuisto ja se on luvan vaativa. Muista pysytellä riittävän kaukana ja selvitä mihin asti lupa-alue ulottuu! Lavangen vuonosta löytyy myös kalankasvattamo (ei ole vuonoa mistä ei löytyisi!) ja niiden läheisyydessä kalastaminen on kiellettyä! Muista pitää 100m välimatka!
Meillä majoittautuessa ei todellakaan aina tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan, sillä hyvä heittäjä nappaa syöntikalat (turska, sei, makrilli ja jopa meritaimen) suoraan mökin rannalta. Mökkimme edustalla pysähtyy kalastuskauden aikana lukuisia veneitä päivän aikana, sillä siinä on yksi vuonon kalaisimmista kohdista. Usein tulee seurattua venekuntia, varsinkin etätöitä tehdessä, kiikareilla millainen saalis mahtaa nousta, kun onki alkaa olla uun-muotoinen! Alla oleva kuva on otettu yläkerran ikkunasta.
Vuono on todella kalaisa ja veneen vuonolle saa vuokrattua läheiseltä lammasfarmilta (https://www.aagaard-lavangen.no/). Mökiltämme löytyy merikalastukseen kaksi pohjaonkea ja syöttisiimat niihin. Ne ovat vapaasti vuokralaisten käytössä. Aa Gårdista voi myös veneen lisäksi varata kalastuoppaan, jolloin saa merikalastuksesta ainakin ensikertalaisena enemmän irti. Kalastusoppaat tuntevat vuonon kuin omat taskunsa, joten kalasaaliit ovat varmemmat heidän kanssaan. Lisäksi Aa Gårdista voi myös vuokrata onget. Omat onget voi myös ottaa mukaan, mutta kannattaa varmistaa että siimat ovat riittävän vahvat! Suurin ruijanpallas vuonolta on kesältä 2023 ja painoa tällä oli 53kg! Eli todellakaan ei tarvitse mennä kovinkaan etäs saadakseen ihan isoakin saalista!
Aina venettä ei ole välttämättä pakko vuokrata, jotta pääsee saaliiseen käsiksi. Tosiaan ihan omasta rannasta nousee hyvin kalaa, kunhan on nousuveden aikaan onkimassa. Myös mökkitien päästä lähtevän polun varressa on hyviä kalapaikkoja. Siellä vuori laskee mereen melko jyrkässä kulmassa ja syvyyttä on runsaasti. Käymme usein myös veneellä täällä kalastamassa. Mökillä on myös yksi huonokuntoinen heittovirveli, jota myöskin saa lainata vapaasti. Varastosta löytyy läjä uistimia, jotka ovat myös vapaasti lainattavissa. Vinkkinä ensikertalaisille, pidä onki melko pystyssä kun lähestyt rantaa, niin silloin uistin ei jää rannan merileviin kiinni!
Pienen ajomatkan päästä löytyy Mjøsundbrua, jonka alla on hyvät kalliot heittokalastukseen. Sillan alla on hyvä virtaus ja usein myös hyvin kalaa. Täällä on usein myös paikallisia kalassa. Siltaa ei tarvitse ylittää, vaan kalastuspaikat löytyvät sillan alkupään alta. Auton saa pysäköityä levähdysalueelle ja sieltä löytyy myös tulipaikka ja huussi. Paikka on kaunis ja ympärillä on polkuja tarjolla, jos mukana on ei kalastuksesta niin kiinnostuneita. Googlemapsista ajo-ohjeet saa kun kirjoittaa "Rasteplass Mjøsundbrua". Alla on kuva sillasta!
Jokikalastus on meidän oma intohimomme, erityisesti pintaperhokalastus, ja Norjassa siihen on mielettömän hyvät mahdollisuudet. Mika on aikoinaan asunut yli 10 vuotta Setermoenissa ja sen halki virtaa joki nimeltä Barduelva. Todella hyvä joki taimenen kalastukseen. Joki on hiljaa virtaava ja isojakin taimenia sieltä on saatu narrattua. Mika on kalastanut joella joka vuosi siellä asuessaan ja saanut omat ennätystaimenensa täältä!
Jaamme omat tärppipaikkamme meillä majoittuville, sekä annamme perhovinkit perhokalastajille. Barduelva on hieno joki perhokalastajalle! Joella pystyy kyllä myös virvelikalastamaan, eli ei vaadi perho osaamista!
Jokikalastus eroaa suomalaisesta jokikalastuksesta eniten ehkä vedenkirkkaudeltaan ja sitä myöten aremmilla kaloillaan. Kaloja tulee lähestyä todella varoen, jos aikoo kahlata heitto etäisyydelle ja pitää osata heittää oikeasta kulmasta, usein tavoitellen maksimi heitto etäisyyksiä, lähes rannalta käsin.
Mutta mikä mukavampaa, kuin kahvin hörppiminen retkituolissa ja spotata pintovia kaloja ja selvittää, mitä kalat ruokailevat pinnasta. Tämän jälkeen voi varovasti lähteä tarjoamaan kalalle jäljitelmää luontaiselle ravinnolle. Tämä vaihe usein nostaa adrenaliinin tason koholle, kun odottaa kalan iskua perhoon, usein perho vain lipuu ohi ilman mitään reaktiota kalalta. Joko koko tai uinti tyyli oli väärä kalan silmissä ja taas lajin helppous viehättää! Mutta kun kaikki osuu nappiin voi hyvinkin 3kg taimen olla siimanpäässä kiinni ja suurin jännitys löytyy siitä, että kestääkö 0,13mm perukesiima taimenen pakoyritykset.
Jokikalastukseen meillä on tarjota suomalaista opasta ja sitä myös suosittelemme, jos olet ensikertaa jokikalastamassa tai perhokalastamassa Pohjois-Norjassa. Opas kannattaa varata hyvissä ajoin, heidän kalenterit täyttyvät kuukausia etukäteen!
Tunturijärviä on Pohjois-Norjassa paljon. Lätäköitä on vähän kaikenkokoisia ja suurimmissa on kalaa, pääsääntöisesti rautua ja taimenta. Parhaimmat kalavedet vaativat kuitenkin yleensä pienen vaivannäön eli haikkaamisen. Löytyy toki järviä ihan valtatien varreltakin, lähimmät meiltä Lapphaugenista ja Øsevatnetilta.
Hienoja maisemia sekä rautu- ja taimenvesiä löytyy Rohkunborrin ja Øvre Dividalenin kansallispuistoista. Kansallispuistojen väliin jäävä Leinavatnet on isosti kehuttu rautu- ja taimenjärvenä, mutta sinne pääseminen ei ole helpon patikan päässä. Tosin kesäaikaan sinne voi Altevatnetilla tilata venetaksin.
Myös mökin ympärillä kohoavilla vuorilla on lukuisia järviä, joissa voi käydä kalaonneaan kokeilemassa! Aina kannattaa virveli pakata mukaan kun retkelle lähtee, mutta pitää myös muistaa, että kalastaminen näillä tunturijärvillä vaatii aina luvat! Luvat ovat suhteellisen edullisia, jos verrataan suomen kalastuslupiin ja lupatarkastajia liikkuu säännöllisesti. Lupien ostaminen järviltä voi olla myös haasteellista huonon puhelimen kuuluvuuden takia, joten ennakointia on tässäkin hyvästä!
MUISTA! Joki ja tunturijärvi kalastaminen vaatii aina luvat! Luvat saa yleensä ostettua suoraan netistä, helpoin osoite on www.inatur.no. Joskus luvat löytyvät jonkin yksityisen tahon takaa. Tarvittaessa autamme lupien kanssa meillä majoittujia!